MENÜ

A budapesti rövidcsőrű galamb fajtaleírása


Származási hely: Budapest


Testfelépítés, testtartás: Kicsi, kecses, nyúlánk, elegáns megjelenésű, szilárd szervezetű, élénk vérmérsékletű, magas testtartású, ujjhegyen álló galamb.


Fej: Széles. A fejtető szélességi és hosszúsági mérete azonos, hátulsó része keskenyebb és magasan kiemelkedik. A szemboltok párhuzamosak, ugyancsak kiemelkedők, a fejtető középen bemélyedt. A homlok meredek, de a fejtető hátulsó, kiemelkedő részénél alacsonyabb. A fejtető előre lejt. A tarkó meredek.


Szem, szembőr: A szemek nagyok, előre- domborodók. A szivárványhártya szemcsés rajzolatú, szürkéskék, a szívhátúaké feketés- kék. A pupilla nagy. A szembőr sima, feszes, hártyaszerű, a szemboltra terjedő, a szemgolyó szivárványhártya körüli részét nem fedi. Színe a sötétcsőrű változatok esetében szil­vakék, a világoscsőrű változatok esetében citromsárga. A szemrés nagy, nyitott.


Csőr: Egyenes, bennülő, rövid, de szélességénél hosszabb, vastag, tompa, jól zárt. Az alsó és felső káva hossza azonos. Színe a sötétcsőrű változatok esetében fekete, a világoscsőrű változatok esetében viaszszínű. Az orrdudor kicsi, a csőrhöz simul.


Nyak: Hosszú, karcsú, enyhén ívelt.

 

Mell: Közepesen széles, kissé előredomborodó.


Hát: Mérsékelten keskenyedő, megnyúlt.


Szárnyak: Feszes tartásúak, nyúlánkak, kissé előreállók. Az evezőtollak jól zártak, a farkon fekszenek.


Farok: Keskeny, jól zárt. A kormány tollak száma: 12.


Lábak: Középhosszúak, simák. A combok szabadon állnak. A karmok kicsik, színük a csőrével azonos.


Tollazat: Sűrű, feszes, színe kifejezett, azonos árnyalatú, a nyakon csillogó fényű.


Színváltozatok:

I. Sötétcsőrűek:

a) egyszínű: fekete.

b) szalagos szárnyúak: kék, (budai kék), kovácsolt-kék, deres.

c) rajzos: gólyás fehér farokkal (budapesti díszgólyás).


II. Világos csőrűek:

a) egyszínűek: fekete, fehér, vörös, sárga, májszínű, ezüst.
b) szalagos szárnyúak: kék, kovácsolt-kék, fakó, kovácsoltfakó (pacsirta),

sárgafakó, vörösfakó, kékfakó.
c) rajzosak: csapos, szívhátú.


Rajz: A deres feje és nyaka sötétszürke, a nyak zöldes-lilás csillogású. A szárnypajzs világosszürke, fekete szalagokkal. A has és a combok fehérek, a farok szürke, fekete pánttal. A gólyás alapszíne fehér, az evezőtollak vége elmosódott határú szürkésfekete. A farok fehér. A csaposok és szívhátúak az egyszínűekkel megegyező alapszínűek. A csaposok 5-7 evezőtolla fehér. A szívhátúak szarkarajzúak, fehér fej­jel, mellénnyel és háttal. A fejről a fehér szín hátul a tarkó alá, elöl a nyak közepéig terjed.


Enyhe hibák: Az egyszínűek nem eléggé intenzív színe. A szívhátúak kisebb rajzhibái. Piros árnyalatú szembőr. Nem élesen markírozott fej. Talpon állás.


Súlyos hibák: Keskeny fej. A fej markírozottságának hiánya. Hátrafelé lejtő fej­tető. Ívelt tarkó. Orrosság. Kicsi, mélyen ülő szem, felemás színű írisz, pirosszemcsés írisz. Vastag, nem sima szembőr. Kifejezetten lefelé irányuló csőr. Hosszú, vékony, hegyes, kampós csőr. Az egyszínűeknél nem viaszszínű csőr. Nagy orrdudorok. Rövid láb, a sötétcsőrűeknél világos karom. Vastag nyak. Nagy test, laza tollazat, hosszú szárny és farok, alacsony állás. Gólyásoknál kifejezett tarkaság. A szívhátúaknak az előírttól lényegesen eltérő rajza.


Gyűrűméret: 7 mm . IV.

 

Asztali nézet